Kiedy
pisarzowi Jonathanowi Safranowi Foerowi (autorowi zekranizowanych
bestselerów „Wszystko jest iluminacją” i „Strasznie głośno,
niesamowicie blisko”) „urodził się syn, chciał się
dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso.
(...) Wyniki tego śledztwa sprawiły, że stanął twarzą w twarz z
rzeczywistością, której jako obywatel nie mógł zignorować, a
jako pisarz nie mógł przemilczeć.”Powstała książka, a potem film, wyprodukowany z udziałem Natalie
Portman i samego pisarza. Zapraszamy 29 listopada (piątek) na
godzinę 19:00. Naszym gościem będzie Dariusz Gzyra: działacz
społeczny, publicysta, doktorant w Instytucie Filozofii i Socjologii
UP im. KEN w Krakowie, weganin. Autor m.in. książki pt. „Dziękuję
za świńskie oczy. Jak krzywdzimy zwierzęta”.
WSTĘP WOLNY!
Zjadanie
zwierząt
|
źródło: https://warsawnow.pl/pokaz-filmu-zjadanie-zwierzat-rez-christopher-quinn/ |
Eating
Animals
scenariusz
i reżyseria: Christopher Dillon Quinn
obsada:
Natalie Portman
Producenci:
Natalie Portman, Christopher Dillon Quinn, Jonathan Safran Foer
USA,
2017, 94 min., dokumentalny
Skąd
tak naprawdę pochodzą kupowane przez nas jaja, nabiał i mięso?
Film opowiada o początkach końca hodowli przemysłowej.
Wyprodukowany z udziałem Natalie Portman i pisarza Jonathana Safrana
Foera jest adaptacją jego słynnej książki pod tym samym tytułem,
która stara się znaleźć odpowiedź na to istotne pytanie,
ukazując, że hodowla przemysłowa to najgorsza rzecz, jaką ludzie
kiedykolwiek zrobili zwierzętom.
Reżyserowi
udało się dostać z ukrytą kamerą do ściśle chronionych
zakładów przetwórstwa żywności i ukazać, co dzieje się za ich
zamkniętymi drzwiami. Oglądamy przerażające warunki, w jakich
żyją zwierzęta i atmosferę, jaka towarzyszy ich zabijaniu.
Poznajemy również historię kilku rolników, którzy świadomie
zdecydowali się odrzucić koncepcję hodowli przemysłowej i tym
samym wytworzonych w ten sposób towarów na rzecz powrotu do
korzeni.
Film
przedstawia znaną nam wszystkim alternatywę, czyli tradycyjny
sposób hodowli zwierząt, negując tym samym stosowane przez
ostatnie dekady praktyki w tym zakresie. Doprowadziły one do
zanieczyszczenia środowiska i negatywnego wpływu na nasze zdrowie i
spowodowały, że tak naprawdę wszyscy jesteśmy dziś współwinni
nieludzkiego traktowania zwierząt. Patrząc na koszty, jakie
ponieśliśmy przez zdominowanie rynku spożywczego przez koncerny
przemysłowe zaprogramowane na tanie karmienie mas, film pokazuje
przyszłość, w której tradycyjne rolnictwo nie jest już wcale
odległym wspomnieniem, ale jedyną możliwą drogą rozwoju dla
ludzkości.
(
https://www.againstgravity.pl/films/zjadanie-zwierzat )
Dariusz
Gzyra
|
źródło: http://gzyra.net/omnie/ |
Autor
książki "Dziękuję za świńskie oczy. Jak krzywdzimy
zwierzęta" (Wydawnictwo Krytyki Politycznej 2018). Działacz
społeczny, publicysta, doktorant w Instytucie Filozofii i Socjologii
UP im. KEN w Krakowie, absolwent warszawskiej Akademii Sztuk
Pięknych. Od 1999 roku weganin.
Członek
Polskiego Towarzystwa Etycznego oraz Laboratorium Animal Studies –
Trzecia Kultura, jeden z redaktorów czasopisma „Zoophilologica.
Polish Journal of Animal Studies”. Współzałożyciel
Stowarzyszenia Empatia.
Autor
licznych artykułów poświęconych etyce relacji człowieka ze
zwierzętami, publikowanych w monografiach oraz czasopismach, takich
jak: "Przegląd Filozoficzny", "Kultura Popularna",
"Wschodni Rocznik Humanistyczny", "Magazyn Sztuki"
i "Artmix", „Bez Dogmatu”, „Magazyn Sztuki”,
„Gazeta Wyborcza”, „Polityka”, „Dwutygodnik”, „Amor
Fati”, „Jednak Książki”, „Bliz”, „Wakat”, „Dziennik
Opinii”, „Wschodni Rocznik Humanistyczny”, „Fabularia”,
„Er(r)go”, „Edukacja Etyczna”, „Kropla”, „Vege”,
„Mentor”, „Organic”, „Eko i My”, „Neurokultura” i
„Zielone Brygady”.
Wygłosił
kilkanaście referatów na konferencjach krajowych i
międzynarodowych. Prowadził wykłady kilkunastu miastach Polski.
W
roku 2005 r. nominowany do nagrody „Serce dla zwierząt”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz